Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z karczochami i grochem

 

Składniki:

  • 4-5 karczochów
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 anchois
  • 150 g grochu
  • 4 łyżki wody
  • 450 g ryżu
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 60 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Z karczochów odciąć 1/3 liści, które skropić sokiem z cytryny po czym pokroić wzdłuż.
    Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać o nich anchois, czosnek, karczochy oraz groch.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dolać wody.
    Trzymać na ogniu pod przykryciem do momentu, aż woda wyparuje wówczas dodać ryż, nadal gotować ok. 2 minut po czym wlać gorącą wodą.
    Pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Monikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *