Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z brzoskwiniami gotowany na parze

Składniki:

  • 10 dkg ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • ¼ szklanka wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • 10 dkg konserwowanych brzoskwiń

    Sposób przyrządzenia:
    Ryż lekko zmielić w młynku do kawy. W rondlu rozgrzać mleko i wodę, dodać ryż, gotować powoli aż zmięknie. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Ryż wymiesza z resztą masła, jajkiem, przyprawami i obsączonymi z zalewy, pokrojonymi w paski brzoskwiniami. Formę umieścić w naczyniu z wodą i powoli gotować aż zawartość formy się zestali.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *