Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż do sushi

 

Składniki:

 

  • 2 szkl krótkoziarnistego  ryżu
  • 1 kawałek wodorostów
  • 3 łyżki sake
  • ¼ szkl octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania;
Ryż dokładnie wypłukać bod bieżącą wodą.
Następnie zalać go 2/14 szkl wody, wrzucić wodorosty i doprowadzić do wrzenia pod szczelnym przykryciem.
Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn(około 8 minut).
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Następnie przełożyć go do miseczki i polać octem wymieszanym z sake, solą oraz cukrem.
Delikatnie wymieszać i rozprowadzić równomiernie na blasze aby wystygł i wysechł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *