Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba w sezamie Marty

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszną rybkę w sezamowej panierce. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: łososia, miodu, imbiru, soku z cytryny noi oczywiście sezamu. 
 

Składniki:

  • 300 g łososia
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 

Sposób wykonania:

  1. Filety łososia delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać miód.
    Dodać do niego so sojowy, sok z cytryny, imbir i ziarna sezamu.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Oczyszczonego łososia obtoczyć w mące, nadmiar jest strzepać.
    Następnie obtoczyć go w sezamowej marynacie.
    Kłaść go na patelni z rozgrzana oliwą z oliwek.
    Smażyć, aż sezam ładnie się przyrumieni.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *