Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba pieczona z papryką.

Składniki:

rybawfolii7mu.jpg

  • 80 dag ryby morskiej
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 cytryny 
  • papryka słodka w proszku,
  • bazylia, sól, pieprz i sos sojowy (może być maggi)

Sposób przyrządzenia:
1. Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, lekko skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym oraz natrzeć skórką z cytryny,obłożyć plasterkami cytryny. Pokropić połową oleju i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
2. Folię aluminiową posmarować olejem i zawinąć w nią porcje (każda osobno). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200. Piec ok. 30 min.
3. Po 20 min. pieczenia rozchylić folię, posypać rybę papryką i ponownie wstawić do piekarnika, żeby się zrumieniła (nie zawijać)
4. Przed podaniem posypać odrobiną bazylii. Podawać z ryżem lub frytkami (z ziemniakami chyba też można)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *