Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rodzynkowa babka na Wielkanoc

Szukasz sprawdzonych przepisów na świąteczne wypieki? Idealnie trafiłeś. Tym razem przepis na rodzynkową babkę na Wielkanoc. Przepis zawiera: rodzynki, rum, jajka i mąkę. 
 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 40 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka rumu
  • 5 dag cukru pudru
 

Sposób wykonania:

  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odstawić na bok na sicie, aby dobrze ociekły.
    Wówczas zalać je rumem i odstawić na 20 minut.
    W między czasie do masła dodać cukier.
    Razem dokładnie utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania wbijać po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą wsypywać na przemian mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Następnie wlewać partiami olej, a gdy składniki się połączą wrzucić jeszcze odsączone z rumu rodzynki.
    Całość przemieszać po czym przełożyć do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *