Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rigatoni z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 150 g dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 korzeń pasternaku
  • 2 cukinie
  • 5łyzek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • liście z 2 gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g suszonego makaronu rigatoni
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • parmezan

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie warzywa pokroić na małe kawałki i ze sobą wymieszać.
    Polać oliwą, posypać chili, rozmarynem oraz czosnkiem.
    Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Przełożyć warzywa na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
    Po tym czasie dodać jeszcze pomidory i piec jeszcze 10 minut.
    W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
    Na koniec wymieszać makaron z warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.
    Przed podaniem posypać jeszcze startym parmezanem i skropić oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *