Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszne śledzie w oleju

Składniki:

    • 30 dag filetów z solonych śledzi „matiasów”
    • olej rzepakowy
    • 1 cebula
    • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
    • 3 listki laurowe
    • grubo zmielony czarny pieprz
    • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całych ziaren gorczycy)


    Sposób przyrządzenia:
    Śledzie namoczyć przez 1-2 godziny w zimnej wodzie, osączyć, pokroić w 1,5 cm paski. Cebulę pokroić cieniusieńko w krążki lub piórka. Wymieszać, posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać pokruszone liście laurowe ocet i musztardę. Przełożyć do szklanego słoja, zalać olejem, tak żeby wszystko było przykryte. Odstawić na 24 godziny do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *