Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszne pierogi z dynią

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 1 nieduża dynia, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 1 obrany, drobno posiekany ząbek czosnku
  • odrobina otartej skórki z pomarańczy i cytryny
  • 1 łyżka tartego sera parmezan
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Pokrojoną w kostkę dynię wymieszać z  przyprawami tj. solą, pieprzem, gałką i skórką z cytryny i pomarańczy, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 150 stopni C. Po tym czasie lekko schłodzić i obsączyć na sicie z nadmiaru płynów wygniatając go łyżką. Dodać pozostałe składniki farszu, wymieszać.
Z ciasta wykrawamy  okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Obsmażyć przed podaniem na klarowanym maśle.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *