Składniki:
- 1 główka sałaty
- 3/4 szkl. chudej smietanki
- sól,
- kwasek cytrynowy
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Sałatę umyć, osączyć. Liście porwać na niewielkie kawałki. Przełożyc do salaterki.Śmietanę dobrze rozmieszać dodając cukier i kilka szczypt soli. Następnie dodac ok.1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki rozpuściły się w śmietance.Powinna mieć ona słodkawy smak. Gdyby była zbyt cierpka należy dosypac cukru. Tak przygotowana śmietanką polać sałatę i delikatnie wymieszać. Idealna jako dodatek do 2 dania.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza
Czesto proste przepisy sa najlepsze. Pamietam ten przepis jeszcze z dziecinstwa, do tej pory czasem tak robie. Tak przygotowana smietane uzywam tez do swiezych ogorkow – to przeciez klasyczna mizeria.
Bardzo dobre, faktycznie…I salata zostaje krucha i soczysta.