Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg w orzechowym sosie z cebulką

 

Składniki:

  • 2 filety z pstrąga
  • 2 cebule
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cytryny
  • 150 ml maślanki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • kilka gałązek natki
  • kilka liść sałaty
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:
Filety z pstrąga  zalać maślanką i odstawić na 15 min.
W między czasie z 1 cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 2 pokroić na cząstki.
Następnie filety odsączyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki, które obtoczyć w bułce tartej wymieszanej ze skórką cytryny, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20 min.
W między czasie posiekać drobno cebulę, którą zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać rozgnieciony czosnek oraz posiekane orzechy, rodzynki i trzymać przez chwilę na ogniu podlewając odrobiną wody po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Miękką rybę ułożyć na półmisku  wyłożonym liśćmi sałaty, polać sosem i udekorować kawałkami cytryny.

Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *