Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg pieczony z fankułem i ziołami

Składniki:

    • 4 pstrągi
    • sól, pieprz
    • sok z cytryny
    • 1 oczyszczony, pokrojony w kostkę fankuł
    • 1 łyżka masła
    • 4 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, trybula, rozmaryn i tymianek
    • cytryna pokrojona w ćwiartki

    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać masło, dodać fankuł, smażyć mieszając aż zacznie się rumienić. Tuszki pstrąga sprawić, umyć, osuszyć. Ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem nie zapominając o jamie brzusznej. Zioła wymieszać z podsmażonym fankułem, mieszanką tą napełnić jamy brzuszne pstrągów.  Ryby zrosić oliwą, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez 25 minut. W połowie pieczenia ostrożnie obrócić. Podawać z cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *