Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepyszne okonie

Składniki:

  • 4 okonie
  • 6 ziemniaków
  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 7 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 5 łyżek maki
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte grzyby zalać wodą pozostawić na 2-3 godziny, ugotować, ostudzić i drobno posiekać. Ryby umyć, odfiletować pokroić w kostkę , oprószyć mąką i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i posiekać zeszklić na maśle, dodać pokrojone grzyby i chwilę smażyć ciągle mieszając. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę  lekko podsmażyć na pozostałym oleju. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układać ziemniaki i rybę, grzyby z cebulą. Każdą warstwę przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Śmietanę wymieszać z wywarem z grzybów polać potrawę i dusić około25 minut, posypać zielonym koperkiem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *