Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomarańczka

Składniki:

  • kruche ciasto
  • masło
  • 3 pomarańcze
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 100 g zmielonych migdałów
  • płatki migdałowe

Sposób wykonania:

  1. Obrane pomarańcze pokroić w krążki.
    Następnie mleko z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia.
    W między czasie jedno żółtko z dodatkiem 3 łyżek cukru utrzeć po czym dodać ½ mąki ziemniaczanej oraz wlać mleko.
    Trzymać na małym ogniu do zgestnienia, wówczas zdjąć z ognia.
    Resztę cukru utrzeć z masłem, drugim żółtkiem, resztą mąki i migdałami.
    Gdy powstanie jednolita masa nie przerywając mieszania dodawać krem.
    Ułożyć go na plastrach pomarańczy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.
    Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *