Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polenta ze skwarkami

Składniki:


  • 1 szklanka drobniutkiej kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
  • sól, szczypta białego pieprzu
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 10 dkg słoniny
  • 1 cebula


Sposób przyrządzenia:
Zagotować wodę (bulion), przyprawić, wsypać powoli szklankę kaszki. Gotować pod przykryciem ok. pół godziny, (nie przypalić!). Ja aby zapobiec przypaleniu mamałygi wstawiam naczynie z kaszką do większego z wrzącą wodą. Można też wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Tak przygotowaną mamałygę wykładamy na talerz, kroimy nożem w kostkę i polewamy tłuszczem z wytopionego boczku i słoniny z przyrumienioną na złoty kolor cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *