Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podroby z drobiu duszone ze śliwkami

Składniki:

    • 1 kg podrobów (żołądki, serca, wątróbka)
    • ½ szklanki śliwek suszonych bez pestek
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 cebula
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka mąki
    • ½ szklanki czerwonego wina
    • czosnek (jeśli ktoś lubi)
    • liść laurowy
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Podroby oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i po 2 minutach dodać podroby i śliwki. Chwilę razem poddusić, a gdy zaczną się rumienić podlać winem, dusić razem przez 30 minut dodając w międzyczasie liść laurowy i przyprawy. Do rondla dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą i dusić jeszcze 15 minut. Zagęścić sos mąką, podawać na gorąco posypane posiekaną, zieloną  pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *