Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki z twarogu i marchewki

Składniki:

  • 450 g twarogu
  • 2 marchewki
  • 1 ½ łyżki kaszy manny
  • 2 – 2 ½ łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 – 1 ½ rodzynek
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek masła
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Marchewki zalać wodą i ugotować po czym przetrzeć przez sito.
    W między czasie jabłka obrać i drobno posiekać, połączyć z marchewką.
    Dodać jeszcze sparzone w wrzątku rodzynki,  przetarty twaróg, kaszę oraz jajka.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz solą.
    Z powstałej masy formować placki, które obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym maśle.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *