Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza ziemniaczana

Składniki:


  • 30 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 8 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 10 dag boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 75 dag kiszonej kapusty
  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 20 dag kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Z mąki, łyżeczki soli, drożdzy, mleka, oleju i jaka zagnieść ciasto. Odstawic na ok.45 min.Boczek i oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Doprawić papryką i majerankiem. Wymieszać z kiszoną kapustą.Piekarnik rozgrzać do temp.200 stopniC.Ciasto rozwałkowac na natłuszczonej blasze. Obrane i umyte ziemniaki pokroić na cienkie plastry, doprawić i rozłożyć na cieście, przykryć warstwą kapusty. Obydwie śmietany wymieszać, polać pizzę. Piec około 30 minut.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza

3 comments for “Pizza ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *