Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z wędzonym kurczakiem

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego piwa
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 2,75 – 3, 25 szklanki mąki

Sos:

  • ½ szklanki sosu barbque
  • ¾ łyżeczki miodu

Toping:

  • 20 dkg wędzonego kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki tartego sera gouda
  • ½ szklanki tartego sera mozzarella

Sposób przyrządzenia:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.
Sos barbeque wymieszać z miodem i rozsmarować na cieście. Na tak przygotowanej bazie rozłożyć wymieszane sery, a na nich pokrojonego w plastry kurczaka i obraną, pokrojoną cebulę. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *