Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pistacjowe pesto Ewy

Przepis na pyszne, aromatyczne pesto z dodatkiem pistacji. Do jego wykonania potrzebujesz jeszcze: oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu. 
 

Składniki:

  • 50 g liści bazylii 
  • 60 g pistacji 
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 130 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Do blendera lub moździerza wrzucić listki bazylii. 
    Dodać do nich pistacje (bez skorupek), obrany ząbek czosnku oraz starty parmezan.
    Zalać całość oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie zblendować na gładkie, jednolite pesto.
    Jeśli wyjdzie za gęste można dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *