Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantny sos śliwkowy

Pikantny sos śliwkowy

Składniki:

    • 75 dkg śliwek (najlepsze węgierki)
    • 2,5 łyżki oleju
    • 2  łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli
    • 1,5 drobno pokrojonego czosnku
    • 1,5 oczyszczonej i drobno pokrojonej papryki jalapeno
    • ½ łyżki curry
    • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • sok z 1 pomarańczy
    • sok z 2 cytryn


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, paprykę, zeszklić. Dodać pokrojone śliwki (bez pestek), ziele angielskie i curry, dusić przez kilkanaście minut, a gdy śliwki zmiękną dodać miód, sos sojowy i soki. Gotować na małym ogniu przez 75 minut często mieszając. Po zakończeniu obróbki cieplnej sos ewentualnie przyprawić, przełożyć do czystych słoiczków, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *