Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne pomarańcze w słoiku

Składniki:

  • 1 kg pomarańczy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka ziaren kardamonu
  • 1 szkl octu winnego
  • 1 szkl cukru

Sposób wykonania:
Sparzone wrzątkiem pomarańcze pokroić na plasterki razem ze skórką.
Usunąć z nich pestki i wrzucić do rondla.
Podlać odrobina wody i dusić na małym ogniu około 30 minut.
W między czasie na suche patelni podgrzać cynamon, kolendrę i kardamon po czym utłuc je w moździerzu.
Przełożyć je do rondelka, dodać cukier oraz ocet winny i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać odsączone pomarańcze
 I smażyć kolejne 30 minut, aż pomarańcze staną się szkliste.
Wówczas przełożyć je do wyparzonych słoików, dodając goździki, pieprz oraz korę cynamonu.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *