Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z suszonymi śliwkami w słodkim sosie

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • ¾ szkl. wody

     

    Farsz:

  • 25 dag suszonych śliwek

     

    Sos:

  • kostka masła
  • ½ szkl. miodu
  • kilka łyżeczek cukru waniliowego

 

 

Sposób wykonania:

  1. Z mąki oraz wody zagnieść ciasto, które przykryć lnianą ściereczką i odstawić na bok.
    W między czasie śliwki zalać ciepłą wodą i po kilku minutach odcedzić.
    Następnie ciasto rozwałkować i wycinać z niego krążki.
    Na każdym rozłożyć po jednej śliwce i zlepić pierogi.
    Gotować we wrzątku dodatkiem cukru waniliowego do momentu, aż wypłyną na wierzch.
    Podczas gotowania przyrządzić sos:
    Roztopić masło w rondelku po czym dodać do niego masło.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu, aż miód lekko się rozpuści.
    Doprawić do smaku cukrem waniliowym.
    Gotowe pierogi polać sosem przed podaniem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *