Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z soczewicą Martyny

Ciasto:

 

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • sól
  • woda

     

    Nadzienie:

  • 25 dag soczewicy
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła.
    W między czasie mąkę razem z solą przesiać na stolnicę po czym wyrabiając dolewać stopniowo wodę, aby powstało elastyczne ciasto pierogowe, które rozwałkować i powcinać szklanką kółka.
    Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać soczewicę i całość przetrzeć przez sito.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Nakładać nadzienie na ciasto i lepić pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Martyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *