Ciasto:
- 0.5kg mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1jajko
- wrzątek
Farsz:
- 0.5kg ziemniaków
- 0,5kg sera białego (tłusty)
- 0.5kg mąki
- 3 cebule
- magi, sól, pieprz biały
Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy ciasto: przesiać mąkę dodać wrzątek, wymieszać np. nożem(tak by mąka z woda przybrały konsystencje ciasta). Dodać olej i jajko, wyrobić ciasto do gęstości miękkiej plasteliny. Przygotowujemy farsz: Ugotowane, zimne(najlepiej ugotować dzień wcześniej) ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę(na zmianę raz ser raz ziemniaki). Osolić i popieprzyć. Cebule pokroić w kostkę i lekko zeszklić na oleju. część cebuli dodać do farszu a resztę zostawić do polania pierogów. Dodać mąkę całość dokładnie wymieszać. Smacznego(chyba każdy wie jak się lepi pierogi:)
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Aleksandra Quirini
Cos tu nie gra. Pol kg. maki do farszu?
Procz tego jednak nie kazdy wie jak sie robi pierogi. Przepisy sa nie tylko dla doswiadczonych gospodyn, ale takze dla tych, ktorzy dopiero ucza sie gotowac i tacy ucza sie z nich. Kazdy szczegol jest wazny dla nich i wiecej niedoswiadczonych kulinarnie czyta przepisy, niz tych, co wiedza jak gotowac. Przepis ma byc dokladny i dla wszystkich. Przepisy typu „kazdy wie” nie nadaja sie do publikacji, a tym bardziej na konkurs i np. jak sie robi ten farsz z dodatkiem pol kg. maki? To wymaga dokladnego wyjasnienia, bo to moze wiedziec tylko Aleksandra Q.