Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony kurczak z oregano

 

Składniki:

 

  • 1 kurczak
  • 1 cytryna
  • 4 łyżka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Wnętrze kurczaka skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i posypać startą z niej skórką.
Dodać 3 łyżki oregano oraz czosnek.
Natomiast wierzch kurczaka posmarować masłem i skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz oliwą.
Posypać resztą oregano i oprószyć solą oraz pieprzem.
Natomiast pozostałe po wyciśnięciu połówki cytryny włożyć do wnętrza kurczaka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Piec, przyjmując na ½ kg 20 minut plus 20 minut.
Po upieczeniu pokroić mięso na porcję i polać sosem powstałym podczas pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *