Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony karczek Lucjana

Znakomite przepisy na ciasta. Musisz je wypróbować. Dziś karczek w roli głównej. Do jego wykonania potrzebujesz: musztardy, miodu, octu winnego oraz czosnku. 
 

Składniki:

  • 1 kg karczku
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 50 ml octu winnego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski przełożyć miód, musztardę i ocet winny.
    Dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać pokruszone listki laurowe i ziele angielskie.
    Dodać jeszcze rozmaryn oraz zioła prowansalskie.
    Wrzucić słodką paprykę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować kilka godzin.
    Im dłużej marynujemy mięso tym lepiej.
    Po tym czasie ułożyć mięso na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *