Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone kotlety jagnięce

Wypróbuj przepis na soczyste pieczone kotlety jagnięce. Do ich wykonania będziesz potrzebować: oliwy z oliwek, masła, skórki z pomarańczy i tanki pietruszki. 
 

Składniki:

  • 8 kotletów jagnięcych z  kością 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
  • skórka z  ćwiartki pomarańczy
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
    Wówczas dodać do niego skórkę z pomarańczy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
    Całość dokładnie utrzeć, aby powstała gładka, jednolita masa.
    Doprawić ja do smaku solą oraz pieprzem.
    Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Natrzeć je oliwą z oliwek i wstawić do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i natrzeć je masłem z dodatkami.
    Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni.
    Piec około 5 minut z każdej ze stron, aby równomiernie się zarumieniło.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *