Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z kurczaka Celiny

Nie wiesz co przygotować na obiad? Wypróbuj przepis ma pyszną pieczoną pierś z kurczaka Celiny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz jeszcze: miodu, musztardy i ostrej papryki. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. 
    Następnie do miseczki przełożyć miód, musztardę i ocet balsamiczny.
    Wrzucić szałwię i ostrą paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku i solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na kilka godzin, aby dobrze przegryzło się z przyprawami.
    Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *