Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wołowa w śmietanie z grzybami

Składniki
• 3 dag suszonych kurek
• 1.5 kg wołowiny bez kości
• 1 szklanka ciepłej wody
• 4 łyżki oleju
• 0.5 szklanki czerwonego wina
• 1 szklanka rosołu z wołowiny
• 0.5 szklanki gęstej śmietany
• 2 cebule
• 6 łyżeczek otartego rozmarynu
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurki umyć, namoczyć w szklance ciepłej wody. Cebule obrać, poszatkować. Wołowinę umyć, natrzeć otartym rozmarynem. Olej rozgrzać, obsmażyć na nim mięso, dodać cebulę, przyprawić solą oraz pieprzem i dodać czerwone wino. Przyprawione mięso dusić pod przykryciem około 1.5 godziny, a po 30 minutach dodać kurki razem z wodą, w której się moczyły, oraz wywar z wołowiny. Razem dusić jeszcze około 0.5 godziny. Do sosu dodać śmietanę, chwilę pogotować. Mięso pokroić, podawać z sosem.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *