Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń barania na kwaśno

Składniki:

  • 1 kg kulki jagnięcej (mięso z udźca)
  • 10 dkg słoniny mrożonej, pokrojonej w słupki
  • 1 obrana, utarta na grubej tarce marchewka
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ocet winny jabłkowy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, naszpikować słupkami słoniny. Z marchewki, czosnku, octu, oleju, soli i pieprzu przygotować masę i natrzeć nią mięso, odłożyć do lodówki na minimum 6 godzin. Tak przygotowane mięso piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 45 – 60 minut, odwracając i polewając powstałym sosem. Przed podaniem pozwolić aby pieczeń „odpoczęła” przez około 10 minut, pokroić w plastry i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *