Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet wielkanocny *

* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:

  • Mięso z 1 królika
  • Mięso gulaszowe z dzika – 0,7 kg
  • Wątróbka drobiowa – 0,3 kg
  • Cebula – 0,2 kg
  • Czosnek – 0,05 kg
  • Słonina – 0,3 kg
  • Jaja – 5 szt.
  • Czerstwa bułka – 0,15 kg
  • Śliwki suszone – 0,1 kg
  • Morele suszone – 0,1 kg
  • Figi suszone – 0,08 kg
  • Sól, pieprz
  • Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przyrządzenia:
Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce. Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form. Piec w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.

Autor: Marek Buksa

1 comment for “Pasztet wielkanocny *

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *