Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka i ogórki w solance

Składniki:

  • 10 kg kolorowej papryki, oczyszczonej, pokrojonej na połówki
  • 20 średniej wielkości ogórków
  • 3 główki czosnku podzielone na ząbki
  • podsuszony koper pocięty na odcinki o długości około 15 cm
  • woda
  • sól do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Ogórki umyć, zalać na 2 godziny zimną wodą. W sterylnie czystych słojach układać ogórki i paprykę, dodać czosnek i koper. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać sól, wrzącą solanką zalać zawartość słoi. Dokładnie zamknąć. Odwrócić dnem do góry, pozostawić do czasu aż słoje wystygną. Pozostawić przez 3 dni w temperaturze pokojowej.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *