Papryka jest warzywem o jadalnych owocach, należącym do rodziny psiankowatych. Kariera rozpoczęła się wraz z odkryciem Indii Zachodnich przez Kolumba – przywiózł on paprykę do Europy, gdzie szybko znalazła swoich wielbicieli i zaczęto ją uprawiać. Pierwotnie, papryka rosła w Boliwii, Brazylii, była uprawiana już 2500 lat p.n.e. w Peru. Papryka nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, pikantności. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na części. Znanych jest około 200 odmian o różnym kształcie, rozmiarach i barwie. Papryka zawiera bardzo dużo witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz związków mineralnych (potasu, wapnia, żelaza, magnezu). Spożywana jest na surowo, w postaci surówek, jako dodatek do sałatek i potraw warzywnych oraz faszerowana, pieczona lub duszona, także marynowana. Używana do produkcji keczupu i innych sosów oraz do przyprawiania sera. Wysuszona i zmielona ma zastosowanie jako przyprawa. Wiem że napisać o papryce jej gatunkach i odmianach można by książkę. Ja w kilku słowach postaram się przedstawić jej najpopularniejsze odmiany.
Papryka Anaheim – długość ok. 15-
Papryka Banana – słodka; długość 8-
Papryka Bell – długość ok.8 cm, szerokość ok.
Papryka Cascabel odmiana Chilli, obłego kształtu, osiągająca około
Papryka Cayenne – długość ok. 7-
Papryka Cherry – długość: ok. 2-
Papryka Chilaca – długość ok.
Papryka Chiltepin – długość ok. 0,5 –
Papryka Cubanelle – długość 2,5
Papryka Datil – długość ok.
cdn