Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panierowane schabowe paluszki

Składniki:

  • 70 dkg schabu bez kości
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 ½ szklanki rosołu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki śmietany
  • mąka do panierowania

    Sposób przyrządzenia:
    Umyty schab pokroić wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki, panierować a mące wymieszanej z przyprawami, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.  Przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć obraną i posiekaną cebulę i dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć, aż grzyby puszczą sok, połączyć ze  schabowymi paluszkami. Dodać warzywny rosół i dusić do miękkości około 15 -20 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem i zaciągnąć śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotować. Dobrze smakują z ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *