Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce morza z makaronem szpinakowym

Składniki:

    • 80dkg mieszanki owoców morza
    • paczka makaronu szpinakowo-pomidorowego
    • jedna lub dwie małe cukinie
    • 6-8 szt.pieczarek
    • cztery ząbki czosnku
    • 100ml czerwonego wina
    • marchewka
    • cebula
    • sól i pieprz
    • kostka rosołowa, maga(tylko oryginalna)
    • pęczek natki pietruszki
    • oliwa z oliwek
    • opcjonalnie trzy suszone pomidory


    Sposób przyrządzenia:
    Owoce morza płuczemy pod ciepłą wodą i w garnku lub głębokiej patelni dusimy razem z winem ,oliwą i kostką rosołową ok 20min.(ośmiorniczki muszą być miękkie)w trakcie dajemy posiekany czosnek. Pod koniec duszenia otwieramy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu, sos powinien być bardziej oliwny niż wodnisty. W między czasie gotujemy makaron by był lekko twardawy(dojdzie później po zmieszaniu z sosem)kroimy pieczarki w ćwiartki i na dużym ogniu podsmażamy na złoty kolor dodając pod koniec cebulę, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli w sosie nasze specjały są prawie miękkie wrzucamy marchew pokrojoną w talarki i wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w grube pół talarki(1cm)tak by się nie rozgotowała.  Gotowy sos mieszamy z makaronem ,dajemy pietruchę pokrojoną, doprawiamy solą pieprzem i magii podgrzewamy aby się wszystko przeżarło lub jak kto woli przejadło.
    Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *