Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Octowe węgierki

Składniki:

  • 1 kg węgierek
  • 1 szkl octu winnego 6%
  • 1 szkl wody
  • 15 dag cukru
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu

Sposób wykonania:
Umyte śliwki przekroić na połówki usuwając pestki, po czym zasypać je cukrem i odstawić na 15 minut.
W między czasie do rondelka wlać wodę z octem.
Dodać goździki, cynamon, ziele angielskie oraz pieprz.
Całość doprowadzić do wrzenia i gorącą marynatą zalać owoce.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować  w 90 stopniach od 10-20 minut w zależności od wielkości słoików.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *