Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka wigilijna

Składniki:


  • 10 dkg suszonych śliwek bez pestek
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 5 goździków
  • 3 ziarna kardamonu
  • odrobinę kory cynamonowca
  • szczypta nasion kminku


Sposób przyrządzenia:
Suszone śliwki pokroić w paseczki. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku wymieszać wszystkie składniki, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie, kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *