Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Muffinki Weroniki

I kolejny przepis na znakomity wypiek. Czyli muffinki pomysłu Weroniki. Do ich wykonania będziesz potrzebować: mąki tortowej i ziemniaczanej, jajek oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ szkl cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ⅓ szkl mąki tortowej
  • ½  szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy w proszku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do miski wbić białka.
    Dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy i razem ubić na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po jednym żółtku.
    Gdy składniki się połączą wówczas wsypać partiami mąkę pszenną, ziemniaczaną , proszek do pieczenia budyń.
    Całość delikatnie mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Gotowe przelać do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *