Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mrowisko

Składniki
Ciasto:
• 6 jajek( 3 jajka całe+3 żółtka)
• tyle mąki ile zabiorą jajka
Masa:
• 11/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki miodu
• 1/2 margaryny
• 1/2 szklanki cukru
• Mak
• 2 opakowania rodzynek
• Olej do smażenia ciasta

Sposób przyrządzenia:
Ciasto zagnieść z podanych składników, cienko rozwałkować i wykrajać z niego trójkąty(podobne do faworków bez nacinania w środku)Smażyć na rozgrzanym oleju przez chwilę. Układać na talerzu.
Wykonanie masy:
Wszystkie składniki masy włożyć do garnka, gotować przez 40 minut ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i lepić się. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Wykonanie mrowiska: Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć warstwę usmażonego ciasta polać masą miodową, posypać makiem rodzynkami. Następnie położyć ułożyć drugą warstwę ciasta ponownie polać masą miodową, posypać makiem i rodzynkami. Następne warstwy tak samo do wykorzystania składników. Jeżeli ciasta wyjdzie więcej to ugotować więcej masy miodowej. Smacznego !!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *