Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocno czosnkowe kolby kukurydzy z grilla

Składniki:

    • 4 kolby kukurydzy
    • 1/3 szklanki oliwy
    • 4 ząbki czosnku
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Zaczynamy od przygotowania kolb kukurydzy. Z każdej kolby ostrożnie odchylić liście pokrywowe do tyłu, związać ich końce nitką w ten sposób aby stanowiły niejako przedłużenie kolby. Zmiksować oliwę, czosnek i przyprawy.  Odsłonięte i oczyszczone z włókien owocnie umyć i osuszyć, natrzeć dokładnie oliwą z przyprawami, zawinąć w folię. Przygotować odpowiednie naczynie z wodą, ułożyć kolby kukurydzy tak aby związane liście pokrywowe były zamoczone w wodzie, moczyć przez dwie godziny. Wyjąc z wody, liście osuszyć i przywrócić kolby kukurydzy do stanu naturalnego tzn okryć owocnię (odwiniętą z folii) liśćmi, obwiązać nitką. Tak przygotowane kolby kukurydzy pieczemy na grillu przez 20 minut, odwracamy kilkakrotnie.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *