Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Migdałowa babka

Składniki:
• 250 g mąki
• 40 g drożdży
• 1 szkl. mleka
• 100 g masła
• 100 g cukru
• 100 g migdałów
• ½ laski wanilii
• 3 jajka

Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie żółtka ubić z cukrem nad parą, wówczas dodać je do drożdżowego rozczynu razem z posiekanymi migdałami i wanilią.
Całość dokładnie wymieszać, dodać sklarowane masło i nadal wyrabiać ok. 30 min. po czym dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć i przelać ciasto do foremek wysmarowanych masłem.
Odstawić do wyrośnięcia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 60 min.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kasia Dybich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *