Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek kawowy

Składniki:

  • 10 białek
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 szkl mielonych orzechów
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki mocnej kawy

Sposób wykonania:
Do białek wsypać cukier i całość dokładnie ubić na sztywną pianę.
Wówczas dodać orzechy i delikatnie połączyć.
Wylać masę do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
W między czasie mleko podgrzać na małym ogniu po czym zdjąć z ognia, dodać cukier, kawę oraz roztopione masło.
Całość dokładnie ucierać do momentu, aż powstanie gęsty jednolity lukier.
Po upieczeniu ciasta polać polewą mazurka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *