Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowany czosnek Krystyny

 

Składniki:

  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 10 główek czosnku
  • 0,75 l białego wytrawnego octu
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka estragonu

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać wino.
    Dodać do niego cukier, sól, estragon oraz pieprz.
    Doprowadzić do wrzenia po czym dodać obrane ząbki czosnku.
    Ponownie zagotować i odstawić pod przykryciem na cała dobę.
    Po tym czasie gotować jeszcze raz przez 5 minut.
    Przełożyć do wyparzonych słoików.
    Na wierzch każdego wlać łyżkę oliwy z oliwek i słoiki szczelnie zakręcić.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *