Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane żeberka w piwie

Marynata:

 

  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 l jasnego piwa
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • 4 łyżki octu winnego

    Żeberka:

  • 2 kg żeberek
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml relishu pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sos tabasco

 

 

Sposób wykonania:   
Składniki podane na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać po czym zalać nią żeberka.
Wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie żeberka wyjąc z marynaty, osuszyć i oprószyć solą oraz pieprzem.
Ułożyć żeberka na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
Następnie 100 ml marynaty wymieszać z miodem, octem winnym, ketchupem, solą oraz pieprzem.
Posmarować sosem żeberka i piec jeszcze 10 minut.
Czynność powtórzyć tą dwukrotnie.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *