Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łopatka z warzywami

Składniki:


• 50 dag łopatki
• 1 mała główka kapusty
• 3 marchewki
• 2 pietruszki
• 0.5 selera
• 2 cebule
• 1 łyżka mąki
• 5 łyżek oleju
• 2 pomidory
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso odkroić od kości, pokroić w plastry. Nasypać mąkę na talerzyk, wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć w niej kawałki mięsa i mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Kapustę oczyścić z nadpsutych liści i drobno pokroić. Warzywa wraz z mięsem włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i dusić pod przykryciem. W rondelku udusić pomidory obrane ze skórki, ostudzić, przetrzeć przez sito. Gdy mięso i warzywa będą prawie miękkie, dodać przetarte pomidory, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *