Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody z bananami w czekoladzie

Składniki:

  • 4 banany
  • 4 porcje lodów śmietankowych
  • kieliszek rumu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ciemnego kakao
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej


 

Sposób wykonania:
½ szkl wody, cukier oraz rum doprowadzić do wrzenia po czym dodać obrane banany pokrojone w plastry.
Całość wymieszać i gotować około 1 minuty po czym zestawić z ognia aby trochę ostygły.
Następnie wyjąć łyżką plasterki bananów i ułożyć je w pucharkach a do syropu z gotowania dodać kakao, kawę  oraz czekoladę.
Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i a sos zgęstnieje.
Powstałym sosem polać banany a obok rozłożyć kulki lodów.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *