Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Litewski krupnik

Składniki:

  • kawałek cynamonu
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 6 goździków
  • kawałek imbiru
  • ½ laska wanilii
  • kawałek skórki pomarańczowej
  • 75 dag miodu
  • ½ l spirytusu

    Sposób wykonania;
    Do 100 ml wody dodać gałkę, cynamon, imbir, goździki, wanilię oraz skórkę pomarańczową.
    Całość zagotować i trzymać na ogniu aż płyn zredukuje się do 70 ml.
    W między czasie podgrzać miód, wówczas zdjąć go z ognia i wymieszać ze spirytusem a potem z wywarem z przypraw.
    Gdy całość ostygnie przelać do butelek i zakorkowane odstawić na 2 tygodnie.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *