Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie leśnym

 

Składniki:

    • 1 pierś z kurczak
    • 1 łyżka ginu
    • 1 cebula
    • 2 szklanki jasnego piwa
    • 4 ziarna jałowca
    • 50 dkg grzybów
    • 1 szklanka dobrej śmietany
    • oliwa
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić porcje kurczaka, polać ginem i podpalić. Dodać piwo, rozkruszone owoce jałowca, śmietanę, doprawić sola i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry grzyby i dusić aż powstały płyn odparuje. Dodać do duszącego się kurczaka, chwilę razem poddusić. Podawać na półmisku udekorowane zieleniną.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *