Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w pomidorach

 

Składniki:

 

  • łyżka masła
  • 4 filety z kurczaka
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • ½ szkl wina marsala
  • ½ szkl bulionu
  • 2 szkl pokrojonych pomidorów
  • ¼ szkl posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:
Filety z kurczaka obsmażyć na rozgrzanym maśle po czym oprószyć go solą oraz pieprzem i zdjąć z patelni.
Natomiast na tą samą patelnie wrzucić posiekane szalotki oraz pokrojone pomidory.
Zalać całość winem i bulionem.
Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie ponownie włożyć kurczaka i gotować pod przykryciem kolejne 30 minut.
Przed podaniem polać sosem z duszenia i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *